Kuchenne sprzęty mają ułatwić gotowanie, a także je urozmaicić, zachęcając do przygotowania mniej popularnych dań i przekąsek. W sklepach znaleźć można całą masę różnego rodzaju urządzeń o właśnie takim przeznaczeniu. Które z nich są rzeczywiście warte uwagi? Oto propozycje trzech urządzeń kuchennych, które są nie tylko praktyczne, ale także i sprytnie zaprojektowane, dzięki czemu tworzone przekąski są pyszne i zdrowsze, niż przygotowywane w tradycyjny sposób.
Maszyny do popcornu dla wielbicieli prażonej kukurydzy
Popcorn to uwielbiany dodatek do seansów filmowych, świetna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi albo dla dzieci. Najczęściej popcorn w polskich domach przygotowuje się z małych porcji ziaren pakowanych do torebek, które należy uprażyć w kuchence mikrofalowej. Niewiele jest alternatyw – innym rozwiązaniem jest uprażenie kukurydzy na patelni, jednak wymaga to znacznie większej kontroli nad skaczącymi na jej powierzchni ziarnami.
Maszyny do popcornu prażą ziarna kukurydzy w zdrowy sposób, ponieważ robią to bez dodatku tłuszczu. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość ziaren i soli, umieścić je w urządzeniu, uruchomić i odczekać kilka minut. To rozwiązanie tańsze niż każdorazowy zakup gotowych opakowań popcornu do mikrofali, w dodatku znacznie łatwiejsze – koniec z twardym lub spalonym popcornem, którego nie wyciągnęło się w odpowiednim momencie. Urządzenie marki Ariete jest wyposażone w timer, a jego charakterystyczny wygląd w stylu retro to dodatkowy atut robiący wrażenie na odwiedzających gościach.
Wyciskarki wolnoobrotowe – domowe soki pełne witamin
Najpopularniejszym urządzeniem do wyrabiania domowych soków z owoców i warzyw jest sokowirówka. Warto jednak wiedzieć, że tworzone z jej pomocą soki nie zawsze mają w swoim składzie wszystkie witaminy i składniki odżywcze, w które bogate były owoce, z jakich je zrobiono. Wszystko przez to, że sokowirówki działają na wysokich obrotach, co powoduje powstawanie ciepła. W wysokich temperaturach z owoców i warzyw wytrącane są cenne składniki jak minerały czy witaminy.
Nieco inaczej działa wyciskarka wolnoobrotowa, projektowana tak, aby zatrzymywała maksimum wartości odżywczych w sokach. W środku znajduje się element nazywany ślimakiem, który podczas wolnych obrotów zagarnia i miażdży włożone do wyciskarki owoce. Aksamitnie gładki sok spływa do jednego pojemnika, a miąższ i fragmenty owoców – do drugiego.
Frytkownice beztłuszczowe – chrupiące frytki bez tłuszczu
Frytkownice kojarzą się z głębokim tłuszczem i choć wszyscy wiedzą, że jest on niezdrowy i kaloryczny, smażone w nim frytki są pyszne, chrupiące i trudno im się oprzeć. Na szczęście na rynku już jakiś czas temu pojawiło się urządzenie zwane frytkownicą beztłuszczową, w którym można przygotować równie smaczne posiłki i to bez dodatku tłuszczu.
Jak działa frytkownica beztłuszczowa? Swoim wyglądem nie różni się ona znacznie od tradycyjnych urządzeń tego typu. Do jej wnętrza nie dodaje się jednak oleju, a frytki, mięso, ryby, czy warzywa pieczone są wysoką temperaturą powietrza. Wiele frytkownic beztłuszczowych wzbogacanych jest o różnej wielkości pojemniki i tacki, dzięki którym można w nich przygotować jeszcze więcej dań i przekąsek w zdrowy sposób.