Dom i Ogród

4 domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

4 domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Piekarnik to urządzenie, które pozwoli nam przygotować przeróżne potrawy, od pysznych ciast, po zapiekanki czy soczyste i aromatyczne pieczenie. Niestety podczas użytkowania resztki jedzenia mogą skutecznie zabrudzić powierzchnię sprzętu. Dlatego ważne jest, aby go regularnie czyścić. Można to zrobić za pomocą różnych domowych sposobów. Oto kilka z nich.

  1. Czyszczenie piekarnika sodą
  2. Funkcja samoczyszczenia
  3. Czyszczenie półek
  4. Czyszczenie octem lub parą wodną

Czyszczenie piekarnika sodą

wiele osób zadaje sobie pytanie, jak wyczyścić piekarnik? Sposobów na lśniącą kuchenkę jest kilka. Najpopularniejsze jest czyszczenie piekarnika przy użyciu sody oczyszczonej. Czym właściwie jest ta substancja? Jest to związek chemiczny wodorowęglanu sodu. Jego właściwości odkryli mieszkańcy Ameryki. Soda oczyszczona jest powszechnie używana do wypiekania ciastek oraz chleba. Oprócz tego soda bardzo dobrze sprawdza się w czyszczeniu mocno zabrudzonych powierzchni, ponieważ ma właściwości wybielające, delikatnie żrące. Soda w połączeniu z wodą poradzi sobie z zaschniętym tłuszczem oraz innymi trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Dodatkowo preparat ten jest bardzo tani i dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Można także kupić większą paczkę za pomocą sklepów internetowych. Aby odczyścić piekarnik, należy najpierw zwilżyć go wodą. Następnie posypujemy plamy grubą warstwą tego białego proszku i czekamy około dwie godziny. Po upływie tego czasu należy pozbyć się sody. Wtedy piekarnik lśni jak nowy. 

Funkcja samoczyszczenia

Większość nowoczesnych piekarników wyposażona jest także w specjalną funkcję samoczyszczenia. Taka funkcja nazywa się pyrolizą. W takim wypadku należy włączyć odpowiednią funkcję w urządzeniu. Dzięki niem piekarnik rozgrzewa się do około 500 stopni Celsjusza. Podczas całej procedury nagromadzony tłuszcz spala się i zamienia w popiół. Dzięki temu wystarczy wymieść zgromadzony popiół i w ten sposób możemy cieszyć się czystym i higienicznym piekarnikiem. Druga możliwość to wykorzystanie procesu katalizy. Piekarniki są bowiem wyposażone w specjalne wkłady katalityczne zamontowane w ściankach. Wkłady te z powodzeniem wyłapują zabrudzenia na przykład podczas pieczenia. 

Czyszczenie półek

Warto także pamiętać, że piekarnik to także wyjmowalne półki. O ich stan także należy odpowiednio zadbać. Oczywiście można to zrobić przy użyciu dostępnych w sklepach środków chemicznych. Jednak warto skorzystać ze sprawdzonych domowych sposobów. Wspomniana już wcześniej soda oczyszczona z powodzeniem poradzi sobie z każdą, nawet najgrubszą warstwą zaschniętego tłuszczu. Warto pamiętać, że zostawienie go w takim stanie nie jest dobrym pomysłem. Tłuszcz będzie się bowiem spalał przy każdym użyciu piekarnika, co niestety sprawia, że w kuchni zapanuje nieprzyjemny zapach. Mocno zabrudzone półki oraz wnętrze piekarnika warto także potraktować roztworem parafiny z solą (w proporcjach: jedna łyżka parafiny i dwie łyżki soli). Po wyczyszczeniu piekarnika parafiną, należy go dokładnie zmyć wodą z solą. 

Czyszczenie octem lub parą wodną

Równie skutecznym domowym sposobem jest czyszczenie piekarnika przy pomocy pary wodnej. Nie potrzebujesz do tego żadnych zaawansowanych i drogich urządzeń. Wystarczy specjalnego żaroodpornego naczynia wlać gorącą wodę. Piekarnik trzeba nagrzać do 140-150 stopni. Po kilkunastu minutach wyjmujesz naczynie i czekasz, aż urządzenie przestygnie. Wtedy przecierasz ścianki wilgotną szmatką i piekarnik jest gotowy do ponownego użycia. Jak widać domowych sposobów na czysty piekarnik jest sporo. 

 

Similar Posts